Az IMt Táltosparipa csoportok bővebb tematikája (frissítve)

A Táltosparipa csoportok hétvégéjének bővebb tematikája:

Csoportos témák:

  1. 1. hétvége: ismerkedés egymással, a módszerrel, és technikákkal, a mesékkel, és a táltos paripával
  2. 2. hétvége: az 1. „láb”, avagy az első erő forrásai, a testben, a térben, egymás között, a női oldalról és a férfi oldalról, ill. az önkifejezésben.
  3. 3. hétvége: a 2. „láb”, avagy a második erő forrásai
  4. 4. hétvége: a 3. „láb”, avagy a harmadik erő forrásai
  5. 5. hétvége: a 4. „láb”, avagy a negyedik erő forrásai
  6. 6. hétvége: az 5. „láb, avagy az ötödik erő forrásai
  7. 7.  hétvége: csoportzárás, útravalók

A csoportban az Öt Elem rendjének megfelelően megyünk végig az erőforrásaink felfedezésében, és megtapasztalásán. Vezetőnek olyan népmeséket választottam, amelyek ennek az ősi tudásnak a gyökereit még hordozzák. A mesecímeket nem szeretném előre ellőni, mert elmarad a meglepetés, és az izgalom ereje. 🙂 Talán kevesen tudják, hogy az Öt Elem, a Négy Elem, a chi (Kí), a meridiánok, csakrák stb. tanításai az ősi sámánhagyományból kerültek át a távol-keleti orvoslási gyakorlatba. Számos népmesénk a samanikus hagyomány alapjait hordozzák. Így ez egyik legnagyobb kalandod lehet végigjárni ezeknek a hősöknek az útját!

Minden hétvégén a csoportos önismeret mellett lesz lehetőség egyéni mese-élésre, amely a pszichodráma módszereinek logikáját követi, a mesék dramatikus megjelenítésével.  Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a „saját mesével” dolgozva a „mese-élőt” átlendítsük az aktuális elakadásain, ill. ránézhessen arra, mi köze van ahhoz a meséhez, amit választott,  és megtapasztalja, hogyan tud mindez hosszú távon segíteni neki. Lehetőségek alapján, egy nap legalább 2-3 meseállítás van, kivéve legelső és legutolsó napokat.

Az erőforrásokkal való találkozáshoz egy integrált tánc- és mozgásterápiás módszertan testtudatosságot fokozó-, ill. gyógyító gyakorlatait használjuk, amihez van zenénk is. Ezt a módszert azért vontam be, mert pszichodrámás tapasztalataim szerint, sok élethelyzeti elakadás főleg gondolkodási (kognitív) szinten jelenik meg. Testi szinten viszont küszöb alatt rendre kommunikálja a megoldásokat a lényünk, de erre a legtöbben nem tudatosak, ezért nem tudják a test üzeneteit használni. Az erre való tudatosságot és hétköznapokba való beemelést igyekszünk a tánc- és mozgásterápiás technikákkal egyéni szinten fejleszteni, amelyhez a kiválasztott népmesék mozgásos és cselekvéses útmutatása is adja majd az alapokat. Ugyanakkor ezzel tudjuk mélyebb szinten kibontani a mesékbe kódolt archaikus kódokat (mint pl. a Fém elem és Vasgyúró kapcsolatán keresztül a sérthetetlenség, vagy a kritika elviselésének megtapasztalása).

Használunk olyan pszichológiai eszközöket is, amelyek a tapasztalatokat fokozatosan be tudják emelni a hétköznapi tudat szintjére, olyan pszichológia utakat és olyan logikát használva, ahogyan a kisgyermekből felnőtté válunk.

A csoport témafókusza miatt több dolgot és több szinten is tud „az egészségesség felé mozdítani”.

Mivel az 5 elem megjelenésének és érvényesülésének különböző aspektusaiba kóstolunk bele, ezen keresztül egészen a születés és halál mélységéig is el lehet jutni. Így saját születésünktől, az anyává/apává válásig, az alkotáson keresztül a teremtésig, a halálon át, az alkotóerőig és termékenységig, illetve a kreativitáson át a megtartó erőkig végig tudjuk járni az utat, amely spektrumba beleférnek önbizalmi, egzisztenciális vagy spirituális válságot érintő kérdéseken át a szorongások oldása is. Kinek-kinek éppen milyen aktuális fókuszára vetülhet így a fény. A mese-drámákkal ezek bemozdulását, ill. az ezen alapokon nyugvó összefüggéseket is tudjuk tovább mélyíteni, majd a megoldásokig és az átbillenésig elvinni. Ez az önvalónk felé elmozdulás és/vagy megérkezés útja.

A csoport kezdése előtt van egy tájékoztató alkalom, amikor személyesen is elmondok mindent, válaszolok a kérdésekre, és ki lehet fizetni az előleget is, amiről elismervényt adok.

Pontos időpontot a jelentkezések után tudok mondani majd.

Ha bármi kérdésed van, kérlek, hívj telefonon:

+36-20-397-2875

Orsolya

Bővebben az integratív felnőtt meseterápiás csoportokról itt olvashatsz: (szerkesztés alatt)


0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. A TÁLTOSPARIPA 5 LÁBA, meseterápiás önism. csoport az erőforrásokért | V.A.S.J.A.N.K.O. - [...] [...]
  2. Általános tájékoztató az Integratív Felnőtt Meseterápiás (IFMt) csoportokról | V.A.S.J.A.N.K.O. - [...] Táltosparipa 5 lába, avagy az Öt Elem erői (150-200 [...]
  3. Összefoglaló beszámoló az első IFMeseterápiás “Táltosparipa 5 lába®” csoport munkájáról – 2012-2013. | V.A.S.J.A.N.K.O. - [...] “Táltosparipa 5 lába” csoport bővebb tematikája itt olvasható. Erre a programra van felfűzve a csoportfolyamat. Az alábbiakban az első…

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com