Meseversum® Integratív Meseterápiás esettanulmány: egyéni és csoportos munka ötvözése – GL esete

Dániel[1] királyfi esete

Az alábbi esetbemutatással azt a folyamatot szeretném bemutatni, amikor egy egyéni pszichológiai munka kiegészül meseterápiás és csoportterápiás módszerekkel, ezen keresztül felsorakoztatva egy komplex integrált pszicho- és meseterápiás módszertant, amivel gyakorlatilag több esetben is dolgozom[2], és amelynek tudományos kidolgozásáról szól a kutatásom. 

Dániel, 29 éves, okleveles  vegyészmérnök-közgazdász végzettségű fiatalember, avagy Deszkavári királyfi kb. 2 éve keresett meg, mert egy válási krízis közepéből emberhez méltón szeretett volna kikerülni. Megcsalták, kirakták a közös lakásból, és még számos olyan dolog érte, amely közepette szerette volna, ha az indulatok és a fájdalmak nem viszik el egy olyan útra ezt az elválást és újrakezdést, amelyet nem tartott egyik félhez sem méltónak.

Kezdetben egyéni integrált pszichoterápiás módszerekkel dolgoztunk heti egy órában, a céljait meglehetősen magas hatékonysági szinten megvalósítva, hiszen emberi tartásában és elveiben, Dániel igazi királyfi minőségeket hordozott. A közös munkánk során aztán kiderültek egyéb személyesebb, és Őt komolyabban is foglalkoztató kérdések, amelyeken dolgozva végül azt javasoltam, hogy egy csoportos munkában – a kapcsolódási, kapcsolatfenntartási nehézségei miatt –, illetve egy mese segítségével mélyebb szinten, egyedül járva az útját is, szárnyra kaphatna a Változás Szelével. Az egyéni munkában a krízis teljes feloldásával végül nyugvópontra jutottunk, és egy időre felfüggesztettük a hetenkénti találkozást, de abban maradtunk, hogy ha lesz csoport, jelzem, és jön. Így jutottunk el oda, hogy kiválasztotta magának A Deszkavári királyfi, avagy a Nemtudomka történetét, majd pár hónappal később eljött egy kétnapos meseterápiás workshopomra.

Ez a mese hozzám is közel állt, mivel a története sok tekintetben hasonlít a Vasjankó meséjéhez, ami elindított engem is a férfi oldalammal való mélyebb megismerkedés útján, ezzel közelebb kerülve a férfiakhoz, és megnyitva a lehetőséget a férfiakkal való munka egy mélyebb, és átfogóbb szintjéhez.

Mikor elkezdtünk a workshopban a meséjén keresztül is dolgozni, addigra már mind Dániel, mind a meséje alaposan elő volt készítve a folyamataiban való mélyebb elmerítkezéshez.

Az első workshopon minden csoporttag a Mesés Mátkák rejtélyes megtalálásán és megtartásán szeretett volna dolgozni. 10-en gyűltek össze, gyakorlatilag 10 különböző mesével, de aztán akadt, aki átpártolt egy-két másik, intenzívebb, és több személyes témát és réteget megmozgató meséhez, amit egy másik csoporttag hozott. Dániel már az első napon szeretett volna elsőként játszani a saját történetével. Azon a napon a mozgásos – (bodywork) – gyakorlatokkal a találkozások, a kapcsolatteremtés és a bizalom kialakításának non-verbális eszközeivel készültünk a dramatikus folyamatokra. Ezen felül ez alkalommal a mesébe megérkezést a 7 szereplő-funkción keresztül, az interperszonális viszonyrendszert látható, szimbolikus formában kialakító gyakorlattal, és egyéni meséléssel készítettük elő.

  A dramatikus feldolgozásra Dániel már pontosan tudta, hol van a mesében, és mit akar elérni. A táltosával már jó viszonyban voltak, de a paripát táncoltatva még a királyi kert falai között dúlta a virágokat Nemtudomkaként. Nagy vágya volt arra, hogy kilovagolhasson végre, de a falakkal és a várkapuval volt egy hosszabb és komolyabb dramatikus játéka, mely során végre meglelte a kapukulcsot, és ki mert lépni a falakon túlra. A játékától energetikailag erőre kapott, és a felszabadulás érzését élte meg. A workshop második napján viszont nem kapott szerepet a többiek folyamatában, és inkább megfigyelőként volt jelent.

Azt a hétvégét követően újra egyedül indult útnak a meséjével, s az aktívan élt benne, még coaching folyamatba is elvitte. Szerencsére a coach-a nyitott és járatos volt a mesék világban, így a meséjét az interperszonális helyzetrendszerből sikerült átbillenteniük intrapszichés, azaz belső szereplős folyamatokká, amikor is a coach megjegyezte, hogy a meseszereplők valójában mindannyian mi vagyunk. Ettől újra megtáltosodott Dániel királyfi alatt a ló, és majdnem egy éven át így haladt tovább az útján. A következő workshopra szintén Mesés Mátka témában sikerült eljutnia.

Ezen második alkalommal a folyamatokat meséléssel, a mesemátrixok megdolgozásával, kijavításával és pontos megértésével, illetve újabb táncterápiás, találkozási és kapcsolódási gyakorlatokkal alapoztuk alá. Egészen odáig, hogy a második napon mindenki a saját meséjével és mesemátrixával dolgozva egy dramatikusan végigvitt próbateljesítésen esett át, mintegy beavatást kapva a meséje végső metamorphikus állapotaiba. Dániel a mátrix kitöltésekor azt a kérdést várta megoldásul a meséjétől, hogy hogyan tudná megtalálni önmagát, és hogyan lehetne király. A próbája során a Deszkavári királyfival akart találkozni, mint a királlyá válásának végső „beavatójával”. A dramatikus találkozásuk során Dániel megdöbbentő változáson ment keresztül. Ahogyan különböző – párbeszédes, szerepcserés, cselekvéses, non-verbális, energetikai, stb. – szinteken, fokozatosan összekapcsolódtak egymással Dániel kicsit zárkózott, távolságtartó, merev tartását egy belső kisugárzásból fakadó, intenzív erő vette át, amely továbbra is egyenesbe húzta a hátát és a mellkasát, mialatt fokozatosan egyre erősebben áradt belőle ez a kisugárzás, majd egyre szélesebb körben vonta körbe őt. A szemünk láttára vált Nemtudomkából sugárzó férfivá, egy nemes királlyá, aki végre készen áll arra, hogy a saját birodalmában a népét hűen és jól szolgálja (ezek a saját szavai voltak). Ehhez hozzá kell tenni, hogy aznap reggel úgy érkezett, hogy egész éjjel a betegség határán lebegett, és hogy alig tudta összeszedni az erejét, hogy eljöjjön. A játéka végére viszont teljesen feltöltődött, jól lett, mintha minden energiája berendeződött, és áramlásba kezdett volna. Eltűnt a távolságtartó fala, és az egyébként is jól szituált fiatalemberből egy teljesen egészséges, és ellenállhatatlan férfi lett.

Az élménybeszámolójában a saját szavaival így írta le a fenti történéseket:

„A meseterápiával, kicsit távolabbról a pszichológiával, való kapcsolatom akkor indult, amikor az élet egy elég nagy akadályt helyezett az utamba. Ez az időszak elég nehéz volt számomra, ekkor kezdem el az egyéni terápiát Orsolyánál. Az ő javaslatára vettem részt később meseterápiás workhopokon. Az első alkalom előtt elkezdem keresni a mesémet. Elolvastam többet is, de végül is annál maradtam, ami legelőször a kezembe került. Ez a mese A deszkavári királyfi. Az első időszakban gyakorlatilag hetente találtam benne olyan részleteket, amelyek segítettek abban, hogy a saját kisebb-nagyobb problémáimban, elakadásaimban előrébb jussak. Ez majdnem egy éve történt már, de azóta is jelen van az életemben, és a benne található bölcsességekkel folyamatosan segít, hogy megtaláljam a saját utamat.

A workshopok több mély emléket hagytak bennem. Elsőként azt a tapasztalatomat említeném meg, ami a rávezető gyakorlatok (bodywork a szerk.) alatt történt meg mindkétszer. Viszonylag nehezen teremtek kapcsolatot másokkal, amivel előtte is tisztában voltam, de nagyon érdekes volt ezt úgy megélni, hogy másoktól visszajelzéseket is kaptam arról eközben ők mit élnek át. Azt gondolom, ezek segítenek abban, hogy a minden napokban tudatosabban tudjam kezelni a hasonló szituációkat. Szintén nagyon érdekes, hogy csupán azzal, hogy a saját szavaimmal kellett visszaadnom a mesét a többieknek, mennyi minden derült ki számomra is. Olyan részletekben találtam meg saját magamat, amire korábban nem is gondoltam volna. Legjobban azt élveztem, hogy eljátszhattam a mesém azon részeit, ahol éppen volt valami dolgom. Ezek mindkét alkalommal feltöltöttek, és olyan problémáimra kínáltak megoldást, ami a mindennapi életemet is megkönnyíti. Szerettem belehelyezkedni mások meséjébe is. Az ő szereplőiken keresztül szintén közelebb kerültem saját magamhoz. Ezek is olyan fontos tapasztalatokat jelentettek, amik hasznomra váltak.

Ajánlanám a meseterápiát mindazokak, akiket érdekel a mesék világa. Ezen keresztül felfedezhetjük a saját problémáink gyökereit és megoldásokat találhatunk rájuk. De a mesék nem csak akkor tudnak segíteni, ha valamilyen problémával fordulunk feléjük. Megmutatják az utat akkor is, ha éppen keressük azt. Az a végtelen bölcsesség és tapasztalat, amiből táplálkoznak, bármilyen élethelyzetben segítségünkre lehet, ha rászánjuk az energiát, hogy megértsük és tanuljunk belőle. Szeretném ezúton is megköszönni Orsolyának, hogy megmutatta a mesék világát, és segít az utamat, bárhova is vezessen az.

(…) Most annyit tudok elmondani, hogy még mindig tele vagyok energiával, és rengeteg magabiztosságot, határozottságot érzek magamban. Nagyon kíváncsi vagyok ennek az eredményére. :)”

 Dániel esete azt mutatja be, hogy egy fiatal férfi hogyan jutott el egy pszichológiai krízisoldási folyamatból a személyes fejlődése és önismerete során egy jól kiválasztott mesével, az emberi kapcsolatokban való nyitás, és nyitottság nehézségein át a saját férfi mivoltának érési szakaszain egészen a beérésig, mialatt rátalált önmaga igazabb valójára, a belső erőforrásaira, és önazonos céljaira, amelyeket a hétköznapi életébe, azaz a reális gyakorlatba ezen minőségek alapján szeretne majd kivinni. Bónuszkén a fizikai egészségességbe is automatikusan bele tudott rendeződni. Ehhez természetesen szükségesek voltak azok az integrált önismereti technikák is, amely a teljes emberi mivolt különböző szintjein való folyamatos terápiás hatást tették lehetővé. Az Integrált Felnőtt Meseterápiának gyakorlatilag ez a célja és lényege.

 

A Deszkavári királyfi történetét itt olvashatod el

A Meseversum Integratív Meseterápiáról itt olvashatsz többet, esetekkel, csoportleírásokkal

Képek forrása:
Táltoscsikó: http://egyszervolt.hu/estimese/kepek/szerencsekrajcar2.jpg

[1] A mesehős nevét használom az eredeti neve helyett.

[2] Hagyományos pszichológiai tanácsadás, és integratív hipnoterápiás munka mellett.


Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com